2015. július 27., hétfő

Gyermekelhelyezés - felváltva

A Nők Lapja 29. heti számának egyik témája a gyermekelhelyezés kérdése volt.
Ez ügyben viszonylag ritkán találni értékelhető információkat női magazinokban, de a cikk véletlenül elég jól körüljárja ezt a válás esetén a szülők közt talán legvitatottabb, legnehezebben eldönthető kérdést.

A cikk arról számol be, hogy válás után új trendként egyre többen próbálják alkalmazni a gyermekek váltott elhelyezését. Szemben a korábban bevett gyakorlattal, amikor a gyermekek kéthetente 1 hétvégét töltöttek a különélő szülővel, a váltott elhelyezés értelmében a hétköznapok is, akár fele-fele arányban, megosztásra kerülnek a két szülő között. A különélő szülő számára ez a helyzet előnyösebbnek tűnik, hiszen nem távolodik el annyira a gyermekétől, mint a régi rendszerben.

Ha ezzel a megoldással szimpatizálsz, hadd hívjam fel a figyelmedet néhány tényezőre, ami elsőre nem biztos, hogy eszedbe jut:
  • A váltott elhelyezés igényli a legaktívabb egymással való kapcsolattartást a szülők részéről. Mivel egyik nap természetesen kihat a következőre, folyamatosan, akár naponta egyeztetnetek kell. Ez csak úgy működhet zökkenőmentesen, ha válás után képes vagy érzelemmentesen szóba állni volt házastársaddal.
  • A rendszer előfeltétele, hogy relatíve közel lakjatok egymáshoz, márha nem akarod, hogy gyermeked a fél életét utazással töltse.
  • A gyermeknek apánál és anyánál is kell lennie saját szobának, ruhának, sportcuccoknak, tanszereknek (különben a gyerek kétnaponta cipeli mindezt magával).
  • Különösen a kisebb (óvodás) gyerekeknél pszichológusok komoly negatívumként jegyzik meg, hogy a kisgyermek lelki egyensúlyát nagyon gyorsan felboríthatja a váltott elhelyezés. Ők ugyanis még nem érzik az időtávokat, ne értik miért húzzák-vonják őket egyik helyről a másikra akár 2-3 naponta. Az „állandó vándorlás, fokozott alkalmazkodás” miatt úgy érezketik, sehol sincsenek otthon.
Természetesen a régi rendnek is számos hátránya van, csak azért emelem ki az új lehetőség árnyoldalait, hogy időben át tudd gondolni az ehhez kapcsolódó nehézségeket, megoldantó feladatokat.

Összességében biztosan alkati kérdés is, melyik gyerek, melyik típusú elhelyezéshez szokik könnyebben hozzá. Az viszont kétségtelen, hogy a váltott elhelyezés nem működik kölcsönös nevelési elvek meghatározása, rendszeres és zökkenőmentes kommunikáció nélkül a szülők részéről.

Ha érdekel a cikk, és esetleg már nem tudsz hozzájutni az újsághoz, küldj egy mailt az info@intermediator.hu címre. Elküldöm a szkennelt változatot (szigorúan csak tájékoztatási céllal :-)





1 megjegyzés:

  1. http://www.apakazigazsagert.org/cikk/a-valtott-elhelyezes-gyakorlata-hivatalbol

    VálaszTörlés