2014. július 2., szerda

A hazai vállalkozók és a gazdasági mediáció



Gazdasági viták esetén a perben álló feleknek kötelező nyilatkozniuk arról, hogy mediáción is részt vettek a vitájuk rendezése céljából.
Ez szuper! Legalábbis első hallásra naivan azt hihetnénk... Tehát bíróságra már csak azok a gazdasági viták jutnak el, amiket ugyan megpróbálták békés úton rendezni, de minden jó szándék ellenére mégsem sikerült?

Hááát, sajnos a valóságban korántsem ez a helyzet. A cégek nagy része még mindig nem tudja elképzelni, milyen előnyös lehet, ha mediáció során egy közösen átbeszélt, kidolgozott kompromisszumos megoldást találnak a bíróságon kívül.

Egyrészt bizalmatlanok a mediátor, mint külső fél bevonásával kapcsolatban. Félnek, hogy üzleti titkaik ezáltal kiszivároghatnak. Ez a félelem alaptalan! A mediátort törvényben előírt titoktartás kötelezi - csakúgy mint az orvost vagy az ügyvédet.

Másrészt sokakban mélyen él az a hazai mentalitás, miszerint "nem baj, ha nekem is ingem-gatyám rámegy a pereskedésre, akkor is beperellek, hogy neked is fájjon!"
Sajnos úgy hiszem, ezt a fajta gondolkodást csak évek hosszú sora alatt lehet kimosni az agyakból...

Persze itt is vannak kivételek, akik nyitottak erre a szelídebb és lényegesen hatékonyabb vitarendezési lehetőségre. Remélem, hamarosan ők lesznek többségben!

Kép forrása: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése