2014. február 24., hétfő

Titoktartás - Kire is vonatkozik?

Talán az köztudott, hogy akárcsak az orvosokat, ügyvédeket, a mediátort is törvény kötelezi titoktartásra. De abba vajon belegondolnak, hogy az eljárás sikere érdekében az ügyfeleknek is érdemes megőrizniük annak bizalmas voltát?

A vitában álló felek hazamennek, és szűkebb / tágabb környezetükben hajlamosak elmesélni, hogy is halad az ügyük. Ha az ügyvédjüket tájékoztatják, abban persze nincs kivetnivaló, hiszen az ügyvéd képviselheti az ügyfelet a mediáción is, őt szintén titoktartás köti.

De mi a helyzet a barátokkal, a családtagokkal?

Különösen válási ügyekben komoly hátráltató tényező lehet, ha a jól értesült családtagok / barátok a háttérből beleavatkoznak. Persze ők mindig jót akarnak, de sajnos lehet, hogy ezáltal épp az ellenkezőjét érik el. Ők ugyanis egyoldalúan és szubjektíven látják a vitás helyzetet. A mediátor ezzel szemben pártatlan. Például válás esetén a család egészének, különösen pedig a gyermeknek az érdekeit igyekszik képviselni.

Ha a vitában álló felek folyamatosan és részletekbe menően informálják a környezetüket a mediáción elhangzottakról, és aztán az általuk adott tanácsokkal felvértezve jönnek vissza a következő egyeztetésre, sajnos előfordulhat, hogy komolyan akadályozzák a mindkét fél számára elfogadható megoldás, közös kidolgozását.

Tudom, hogy borzasztóan emberpróbáló, ha a környezetünktől nem kérhetünk visszacsatolást. Mégis érdemes elgondolkozni: ha közösen eldöntötték, hogy független mediátor segítségét kérik, kinek az érdeke veszélyeztetni az eljárás sikerét?



Kép forrása: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése