2014. március 3., hétfő

Válás esetén kötelező lesz a mediáció

Március 15-én hatályba lép az új Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban: új Ptk.). A családjogi könyv (IV. könyv) értelmében, amennyiben kiskorú gyermeke van a házaspárnak, úgy a szülői felügyelet rendezésére a bíróság kötelezően előírja a mediáción való részvételt. 

A válófélben lévő felek eldönthetik, hogy a területileg illetékes bírósági mediátorhoz mennek, vagy felkeresnek egy független mediátort (én kereszteltem el így, hivatalosan: a Közigazgatási és Igazságügy Minisztérium, röviden: KIM, által névjegyzékbe vett szakembert)

Mivel a bírósági mediátor ingyenes, miért is ne választanák gondolkodás nélkül ezt a lehetőséget?

Persze egyszerűbb ügyekben valóban egyértelmű lehet ez a megoldás. Talán egyedül azzal a kockázattal jár, hogy ki kell várni, amíg a bíróságonként kijelölt 1-2 bírósági titkár a normál napi munkája mellett be tudja ütemezni a következő mediációs ülést a márciustól rájuk szakadó válások áradatában

Ha a területileg illetékes bírósági mediátor esetleg nem szimpatikus, vagy nagyon sokára tud szabad időpontot adni, akkor a felek választhatnak más körzethez tartozó bírósági mediátort is. Ebben az esetben 3000 Ft / fő / óra a bírósági mediáció ára.

Amennyiben szeretnének a bíróságtól független mediátorok közül választani, ezt bátran megtehetik. A bíró köteles felhívni a figyelmüket erre a lehetőségre is. Az ő maximum díjszabásuk megegyezik a fenti a 3000 Ft / fő / óra díjjal, ha a válóper során bízzák meg a szülői felügyelet rendezésének ügyével. 

Bonyolultabb ügyekben érdemes ez utóbbi választást megfontolni, hiszen a független mediátorok jellemzően foglalkozásszerűen, kizárólag mediációval foglalkoznak. Ezáltal lényegesen több válásban közreműködnek. További előnyük lehet, hogy nem "jogász" fejjel gondolkoznak, így más szemszögből is megvizsgálhatják vele a vitás kérdéseket.

Mivel nehéz a témában érdemleges információhoz jutni, egy korábbi bejegyzésben ( ITT ) már röviden összehasonlítottam a főbb különbségeket a bírósági mediátorok, valamint a nem bírósági, független mediátorok szolgáltatása között. 




Kép forrása: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése