2013. szeptember 4., szerda

Újabb tippek ingatlan bérbeadás előtt

Az ingatlanbérlet egyik legnagyobb rizikója egyértelműen a bérleti díj esetleges nem fizetése, valamint a bérlő általi hátralékok felhalmozása a közműveknél. Ráadásul nem egyszer előfordul, hogy ilyenkor a kárvallott tulajdonos még ki sem tudja tenni a nem kívánatos bérlőt az ingatlanból.

Természetesen ebben az esetben is meg lehet próbálni a mediációt, mint szelídebb módszert az egyezkedésre. Ha ez nem működik, vannak persze keményebb pl. behajtó cégek is akiket segítségül hívhatnak az erősebb idegzetűek. De mégis egyszerűbb talán már előre felkészülnie a pesszimista forgatókönyvre, és jogilag bebiztosítania magát. 

Íme 2 lehetőség, amit érdemes megfontolnia:

1. A bérlő közjegyző előtt aláír egy egyoldalú nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kötelezettséget vállal a bérleti díj határidőben történő megfizetésére. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a bérlő vállalja, hogy a bérbeadó első írásbeli felszólítására 3 napon belül kiköltözik az ingatlanból. 
Ez a közjegyzői okirat probléma esetén azonnali végrehajthatóságot biztosít, tehát bírósági ellenjegyzéssel hivatalosan kilakoltatható a bérlő.

2. A közműveket a tulajdonos átírathatja a bérlő nevére (ez természetesen hosszabb távú bérleti szerződéseknél ajánlott). Ezáltal közvetlenül az ő nevén tartják számon a kinnlevőségeket, illetve a közművek saját hatáskörben közvetlenül a bérlőnél próbálják a lejárt összegeket behajtani.

Amennyiben ezt a két pontot belefogalmazza a bérleti szerződésébe, talán picit nyugodtabban alhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése