2013. szeptember 3., kedd

Mégsem léptették elő? - 2. rész: Megoldási lehetőség

A HR esetek különösen kényes ügyek, hiszen a beosztottnak gyakran a főnöke előtt kell elmondania a panaszát. Ilyenkor különösen nagy jelentősége lehet a mediátorral folytatott külön, négyszemközti megbeszélésnek és a mediátor pszichológiai jártasságának. Ezúttal is, azt követően, hogy mindkét fél röviden, udvariasan vázolta a helyzetet, a mediátor javasolta a külön-külön egyeztetést nagyjából 10-10 percben.

Kiderült, hogy János a cégnél eltöltött 7 év alatt, nem meglepő módon, vesztett a kezdeti lelkesedéséből, erre csak hab volt a tortán kollégája kinevezése. Elmondta, hogy neki mindenképpen változásra volna szüksége, akár még másik városba is elmenne. A jelenlegi pozíciója ezek után végképp nem motiválja, mindenképpen előrelépne egy másik beosztásba, ami szakmailag nagyobb kihívást jelent.
Ha ez a kívánsága nem teljesíthető, úgy komolyan fontolóra veszi, hogy felmond.

János főnöke, a mediátorral négyszemközt, a már elhangzottak mellett egy új indokkal is kiegészíti, miért nem Jánost nevezték ki, hanem német kollégáját. A német vezetőségnek kiemelt célja a cégen belül a német dolgozók arányát növelni, mert így biztosítva látják a német munkamorál megvalósulását a régióban. Ez nem publikus információ, de János főnökének így felső utasításra meg volt kötve a keze. (Szép történet... De inkább nem ítélkezem.)

Ismét közös megbeszélés következett:
Mivel főnöke Jánost kiváló munkaerőnek tartja, hajlandó lenne utánajárni egy esetlegesen megnyíló új pozíciónak, amely János számára is megfelelő. Mielőtt ezt megígérné, a főnöknő meg szeretne bizonyosodni arról, hogy vajon János továbbra is lojális-e a céghez. János ebben maximálisan megerősíti főnökét, mert szereti a céges kollektívát, a működési elvekkel is azonosul, és amennyiben új pozícióba léphetne, visszanyerné motivációját.

A főnöknő azonban ebben az ügyben nem dönthet felettese nélkül, tehát 1 hónap időt kér annak érdekében, hogy a konkrét lehetőségeket körüljárja. Az 1 hónap elteltével következő mediációs ülésen egyeztethetik az új pozíció részleteit, illetve, hogy ez Jánosnak mennyire testre szabott megoldás. Amennyiben ez nem működőképes alternatíva, úgy a következő mediációs ülésen a végkielégítési csomagról fognak beszélni.

János megkönnyebbült, és lelkes, mert értékeli főnöknője gesztusát, és ténylegesen bízik abban, hogy nyílik számára egy új pozíció. Főnöke is elégedett, hiszen tartott tőle, hogy János demotiválja kollégáit. Így viszont jó eséllyel megtarthat egy megbízható, értékes munkaerőt.

Részletesen: itt


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése