2013. augusztus 10., szombat

Ingatlanbérlet - megoldás

Tibor igen körültekintően szerződött a bérlőivel. Mégis az általuk bejelentett fizetésképtelenség így is komoly nehézséget jelent, megspékelve a lakás bérlők általi leamortizálásával, illetve annak költségtérítésével. Szóval mit is tehet ezután Tibor?
  1. Azonnal felmondással kiteszi a bérlőket. Ekkor a bérlők csomagolnak, otthagyva a rumlit és a kárt. A maradék kaucióból konyhabútor felújítás, esetleg a biztosító téríti az ablak kárt, amit állítólag a vihar tett tönkre. Tibor biztos ráfizetéssel kerül ki az ügyletből, és átgondolja, hogy megéri-e egyáltalán a jövőben új bérlőket keresni. A bérlő párnak pedig széles körben igyekszik rossz hírét kelteni.

  2. Agresszívvá válik és perrel fenyegetőzik. A bérlők ezután vélhetően még kevésbé működnek majd együtt. Nem költöznek ki rögtön, esetleg további károkat okoznak, majd Tibor hiába próbálja kiszedni belőlük az új lakcímet, ahová a bírósági idézést kiküldhetik. Ha mégis eléri őket, a per elhúzódik. Az 1. pontban szereplő plusz költségeihez Tibor hozzá csaphatja az ügyvédi díjat, és az egyéb eljárási díjakat is, majd évek múlva esetleg bizonyításra talál az igaza.

  3. Tibor tízig számol, majd elmondja a párnak, hogy egyrészt a pár elvesztette a bizalmát, ezért felmondja a lakásbérletet. Viszont leszögezi, hogy perre valószínűleg egyiküknek sincs szüksége. Abban az esetben hajlandó eltekinteni a jogi herce-hurcától, ha a bérlők együttműködnek vele, és elmennek egy mediátorhoz a köztük lévő probléma rendezésére. A 3 óra hosszú mediációs eljárás során a következő megoldási alternatíva rajzolódik ki:
- A bérlők 1 héten belül kiköltöznek, a rezsi hátralékot maradéktalanul megfizetik.
- A Tibornál lévő 3 havi kauciót elveszítik, hiszen 1 havi bérleti díjjal már tartoznak, a fennmaradó összeget pedig a lakás renoválására kell fordítani.
- A felújítási költségek hátralékát, amit nem fedez a 2 havi bérleti díj, fél év alatt, havi részletekben fizetik meg Tibornak. Ehhez biztosítékul az alkalmazásban álló bérlő asszony vállalja, hogy csoportos beszedési megbízást ad Tibor számára a bankszámláján.

Ön szerint melyik megoldás szolgálja leginkább hosszú távon mindkét fél érdekeit?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése