2015. július 21., kedd

Az apokalipszis négy lovasa

John Gottman, pszichológus, párkapcsolati terapeuta, egyetemi tanár, néhány perc leforgása alatt 94 százalékos pontossággal képes megmondani, vajon egy adott pár házassága véget ér-e. Ehhez elég, ha megfigyeli, hogyan kommunikálnak egymással.
Ha kettejük kapcsolatában, viselkedésében megjelenik a Négy sötét lovas, akkor szinte borítékolható a válás.

Mi is ez a négy lovas?
  1. A kritizálás,
  2. a megvetés,
  3. a védekezés és
  4. az időhúzás / elszigetelődés.
A négy lovas közül az első kettő inkább a nőkre, a 3. és a 4. inkább a férfiakra jellemző a házasságban.
Gottmann az időhúzást, vagyis a konfliktusok elkerülését, a megoldási kísérletek halogatását tartja a legnagyobb hibának. Szerinte ugyanis nem a konfliktusokkal, a vitákkal van a baj egy kapcsolatban. Sokkal inkább azzal, hogy nem törekszünk a probléma nyílt megbeszélésére. Némaságba burkolózunk, csendesen megsértődünk és fallal vesszük körül magunkat.

Ha a konfliktust úgy tekintjük, mint lehetőséget a közös megegyezésre, akkor nem is tűnik olyan negatív helyzetnek a mindennapokban.

Többször próbáltátok már közösen megbeszélni a problémát? Úgy érzed, hogy minden hasztalan, nem tudtok zöld ágra vergődni?

A mediáció lényege, hogy egy külső, semleges fél (a mediátor) közreműködik abban, hogy újra elinduljon köztetek a párbeszéd akkor is, ha ketten már reménytelennek érzitek a helyzetet.

Nyugodt légkörben, közösen számba veszitek a legfőbb kérdéseket, megoldási javaslatokat dolgoztok ki. Mindezt úgy, hogy nem a múltbeli sérelmek felsorakoztatása a cél, hanem a jövőre koncentráltok.

A mediátor nem pszichológus, nem ügyvéd, nem jogász – bár pszichológiai, jogi ismeretekkel egyaránt rendelkeznie kell. Leginkább talán kommunikációs szakembernek, segítőnek tekinthető, aki pártatlanul, mindkettőtök érdekeit figyelembe véve, hidat épít köztetek.


További  részletekért KATTINTS IDE !Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése