2014. december 2., kedd

Ki lehet jogosult tartásdíjra? 2. rész

A LEGUTÓBBI BEJEGYZÉSBEN már kivonatoltam a törvényi előírásokat a tartásdíjra való jogosultságról általánosságban. De mégis, konkrétan kik tarthatnak igényt tartásdíjra?
  • A házastársak / volt házastársak: nemtől függetlenül! Tehát nem csupán a volt feleség, hanem adott esetben a volt férj is (pl. ha ő volt gyesen a közös gyermekükkel, és emiatt nincsen munkaviszonya).
  • A volt élettársak: az 2014. márciusban hatályba lépett új PTK. nagy vívmánya, hogy az élettársakat is "emberszámba veszi". Szigorúbb ugyan az élettársi tartás feltétele, mivel csak abban az esetben tarthat rá igényt a volt élettárs, ha az életközösség legalább 1 évig fennállt és az élettársak kapcsolatából gyermek született. Azonban az élettársi tartásra a volt élettárs a különélő házastárssal és a volt házastárssal egy sorban jogosult! Azaz nem kerül hátrányba a korábbi házastársakkal szemben a tartásdíj ügyében, azért mert "csak"élettárs volt.
  • Egyenesági és oldalági rokonok: A rokontartás közös szabályai a Családjogi könyv XIII. Cím, XX. fejezetében olvashatók. Válás kapcsán főként az előző két pont fontos, valamint a gyerektartás, amiről korábban már részletesen írtam a MENNYI LEHET A GYEREKTARTÁS? c. bejegyzésben.  





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése