2014. július 8., kedd

Nigériai túszdráma, avagy lecke a bizalomról





A képen látható nigériai ügyvédnő, Aisha Wakil, mediátorként közvetít a Boko Haram nevű szélsőséges iszlamista szervezet és a nigériai kormány között - gyakran nagy kockázatot vállalva.

Áprilisban több, mint 200 diáklányt raboltak el felfegyverzett iszlamisták Nigéria északkeleti részén egy bentlakásos iskolából. Június végén pedig hatvan kislányt és nőt, valamint 31 kisfiút raboltak el észak-nigériai falvakból. A történtek mögött a Boko Haram nevű iszlamista szervezet áll, amely 2009 óta egyre véresebb lázadóharcot vív az északkeleti és középső országrészben. 
A "Mama Boko Haram"-ként emlegetett asszony személyesen ismeri a terroristavezért és a szervezet több tagját is, mert amikor azok még iskolások voltak, az asszony többször a saját főztjét vitte nekik az iskolába. A fiúk mamának szólították, mert saját édesanyjukat legtöbben elveszítették. Az asszony azt nyilatkozta: "Nem értek egyet azzal, amit tettek, de én vagyok az anyjuk, ezért próbálok beszélni velük.... Ők Nigéria elveszett fiai."
Ez a megindító történet rávilágít néhány alapigazságra:
1. Az asszony szerepe az alázatos szolgálattal kezdődött. Előítélet nélkül főzött a nehéz helyzetű gyerekekre. A mediáció lényege is éppen az előítéletmentes szolgálat. Amit persze néhányan már - saját fontosságuk tudatában - hajlamosak elfelejteni... Pedig pont erről van szó: alázatosan segítjük a feleket a megegyezés felé.
2. Az egész kapcsolat alapja a bizalom, ami fokozatosan, apránként alakul ki. Súlyos konfliktus esetén ez nagyon lassú folyamat lehet. Nem pusztán trükkök és technikák kérdése, hanem a kiszámíthatóság és a megbízhatóság eredménye. 
3. Banálisan hangzik, de az étkezésnek gyakran fontos szerepe van a bizalomépítésben. (Az USÁ-ban is gyakran üzleti ebéd formájában zajlik a mediációs eljárás.) Az asszony a bizalom alapjait akkor fektette le, amikor évekkel ezelőtt ételt vitt a fiúknak. Így kezdődött a bizalmi viszony, ami mára oda jutott, hogy maga a Boko Haram ragaszkodott az asszony részvételéhez a kormánnyal folytatott tárgyalásokban.
Teljes cikk: ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése