2014. január 5., vasárnap

Hagyatéki ügy - 1. rész

Virtual Mediation Lab jóvoltából ismét közkinccsé teszek egy izgalmas mediációs esetet. Ezúttal az alábbi családi problémán segített mediátor. Ráadásul online mediáción oldódott meg az ügy, így a nagy fizikai távolságok áthidalásával sok időt és pénzt takarítottak meg a résztvevők.

Elhunyt nagymamájuk egy 3 kötetes, kézzel írott, feltehetőleg értékes, történelmi korrajzot hagyott két unokájára, akik azonban nem ismerik egymást, és egyikük Londonban, a másik San Franciscoban él. A két nőnek el kellene döntenie, kié lesz a 3 könyv. Amennyiben ez 30 napon belül nem sikerül, úgy az elhunyt a helyi könyvtárnak adományozza a köteteket. A nagymama nem titkolt vágya, hogy két unokája kicsit megismerje egymást a bonyolítás során, ami azonban rosszul is elsülhet ebben a feszült helyzetben.

Az USÁ-ban élő unoka, Nóra, lemondana a 3 könyvről a londoni rokon számára, anyagi ellentételezés fejében. Ő a könyvek értékének 50%-ára tartana igényt.

A londoni unokatestvér, Patti, történelem professzor a helyi egyetemen. Számára az eszmei értéken túl, szakmailag is izgalmas ajándék lenne a nagymama által ráhagyott örökség. Ő egyetért azzal, hogy Nórának a könyvek értékének fele jár, azonban elmondása szerint ilyen ritka könyv értékbecslésére nehéz szakértőt találni. Ezért Patti óradíjat szab meg a szakember felkutatására fordított idejét illetően.
Emellett azt is javasolja, hogy - mivel szorít a 30 napos határidő - hagyják a szakértőt, ő kész 300 USD-t fizetni Nórának a könyvekért.

Nóra nem ért egyet sem unokatestvérének óradíj követelésével, sem az egyszeri összeggel.
A mediátor négyszemközti egyeztetést javasol a felekkel.

A következő posztban folytatom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése