2015. augusztus 18., kedd

Van különbség vita és veszekedés között?

A hagyományos vita egy kulturált módja annak, hogy kifejezzük egyet nem értésünket (emlékeim szerint ezt hívta Szókrátész diszkussziónak). Ez egy lehetőség arra, hogy kompromisszumot keressünk, megoldást találjunk, egyetértsünk vagy ellenvéleményen legyünk. Az ilyen vita kölcsönös tiszteletadás mellett zajlik, békés légkörben, a hangját senki nem emeli fel.

A másik fajta vita ezzel ellentétben kiabálással, egymás hibáztatásával jár. Mivel gyakran az indulatok is tetőfokukra hágnak, nem csak az a gond vele, hogy a szomszédok nem tudnak tőlünk aludni, hanem az is, hogy a két fél képtelen higgadtan gondolkozni, megoldást keresni. Na, ez a veszekedés. 

Ilyenkor hasznos, ha ismertek mediátort. A külső, semleges személy előtt egyrészt jobban megpróbálnak uralkodni magukon a felek. De ha ez nem is sikerül, a mediátor higgadtan, lépésről-lépésre átveszi az érintettekkel a megoldási alternatívákat. Ez gyakran nem 1-2 órás menet. Előfordul, hogy több alkalmat is rá kell szánni. Azonban ha ketten, közös akaratból felkeresnek egy mediátort, 4-ből 3 esetben pozitívan, megegyezéssel zárul az eljárás.

Minden tiszteletem azoké, akik az első módon rendezik nézeteltéréseiket! A többiek számára pedig itt a mediáció! :-)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése