2015. július 18., szombat

A válás és a gyerekek

A válás a felnőttek számára emberpróbáló időszak, de legalább (elvileg) az ő tudatos döntésük eredménye. A gyerekek azonban ártatlan elszenvedői a folyamatnak, akik gyakran nem is értik mi történik a fejük felett.

Sok olyan, a válást ellenző szakember létezik, akik a gyerekekre gyakorolt negatív hatásokat alátámasztandó, számos statisztikát sorakoztatnak fel a válás ellen.

Kevesebbet hallunk azokról, akik hasonlóan meggyőző számadatokat gyűjtöttek arról, hogy az elvált szülők gyerekeiből nem szükségképpen lesz sérült, boldogtalan felnőtt. 

E. Mavis Hetherington, amerikai pszichológus, 30 éven keresztül 1400 családot vizsgált, mintegy 2500 érintett gyermeket bevonva. Meggyőződése, hogy a válás negatív hatásait gyakran eltúlozzák, a pozitív következményeket pedig egyáltalán nem veszik figyelembe. (Ezzel komoly lelki terhet rónak azokra a házaspárokra, akik a válás mellett döntöttek.) A pszichológusnő tapasztalatai:

1. A legtöbb gyerek a válást követő két éven belül kimondottan jó pszichés és mentális állapotban van, jól teljesít az iskolában, társas kapcsolatokat épít.

2. Az elvált szülők gyermekeinek 25%-a küzd komolyabb érzelmi, szociális problémával fiatal korában. Azonban ez az arány 10% az ép családok gyermekeinek körében is.

3. Válást követően a fiatal gyermekek gyakran rátermettebbek, talpraesettebbek lesznek, mintha egy boldogtalan, feszült családban nőttek volna fel.

4. Az elvált szülők gyerekeinek legtöbbje felnőttként képes harmonikus párkapcsolatot kialakítani, szép karriert építeni, és tartalmas életet élni.

Ezzel nem azt mondom, hogy kifejezetten jó a válás a gyermekeknek - mert természetesen óriási trauma számukra. De ha intelligensen oldjátok meg a helyzetet, nem kell örökké lelki furdalást érezni a döntésetek miatt.

Gyermekedért úgy tehetsz a legtöbbet, ha gyorsan és lehetőség szerint békésen - kiabálás, lelki terror nélkül - intézitek a válást. Ehhez az kell, hogy higgadtan, indulatok nélkül megtervezd házastársaddal a jövőt. Beszéljétek meg minél részletesebben, hogyan lesz tovább a hétköznapokban, így gyermeked számára is kiszámíthatóbb lesz az új helyzet. A kiszámíthatóság pedig biztonságot ad.

Ha úgy érzitek, kettőtöknek túl nagy falat a lebonyolítás, de nem akartok ügyvédhez sem fordulni, a VÁLÁSI MEDIÁCIÓ optimális megoldás lehet számotokra. Ennek során mediátor közreműködésével, közösen megfogalmazzátok a bíróságra benyújtandó, írásos megállapodást, és közös megegyezéssel válhattok el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése