2015. június 14., vasárnap

"Csak" ennyiben különbözik a hagyományos és a mozaikcsalád...


A teljesség igénye nélkül az alábbi 17 főbb különbséget összesítettem - csak ennyi....
Ha eszedbe jut még valami, írd meg!


HAGYOMÁNYOS CSALÁD MOZAIKCSALÁD


Mindkét szülő és a gyermek(ek) között vérrokonság van. Újabb házasság vagy élettársi viszony során jön létre.
Édesapa – Édesanya a család alapja. Veszteséget követően alakul ki.
A szülők elsősorban a közös gyermekeik érdekeit tartják szem előtt. Irreális elvárások a "nagy boldog család"-dal kapcsoltban.
A „normális” családmodell mintáit követi. Az új párnak közösen ki kell dolgoznia egy szabályrendszert, amelynek mentén biztonságosan kialakíthatják életvitelüket.
Van idő kialakítani a család működési rendszerét, a szabályokat, és enyhíteni a véleménykülönbségeken. Rövid idő áll rendelkezésre az új családi szabályok  kitalálására, mert ezek nélkül már az első napokban is komoly feszültségek adódhatnak.
Mindenki tisztában van a családon belül betöltött szerepével. A gyermek gyakran vita tárgya a volt házasok között, valamint az édes szülő és az új partner között egyaránt.
A házasság együtt fejlődik az idő előrehaladtával. A házaspár szemléletmódja fokozatosan összecsiszolódik, hasonlóvá válik. Sok konfliktust okozhatnak a különböző körülmények, eltérő világszemlélet vagy életmód.
A szülők rendszerint törvény által szabályozott jogviszonyban élnek egymással, a gyermek felé is törvényi kötelezettségekkel bírnak. A gyermek általában jogilag nem kapcsolható a mostohaszülőhöz.
Az egész család ugyanott lakik. Az egyik vér szerinti szülő máshol él.
Egyértelműek a családi szabályok, a nevelési elvek, az életritmus. A gyermek gyakran várja el a vér szerinti szülőtől, hogy mellette foglaljon állást (az új partner ellenében).
Kevesebb lehetőség van a szülők összeugrasztására. A szereplők konfliktusa: Hol a helyem a családban? Mi a szerepem? Mire van ráhatásom? 
A szülők támogatják, segítik egymást. A szülő - gyermeke iránti lojalitásból - gyakran lép fel kritikusan az új partnerével szemben.
Az egyik szülő a másik szülőtárs irányában is tiszteletet vár el a gyerekektől. A szülők sokszor nem tanítják meg a gyermeküket, hogyan bánjanak tisztelettel az új partnerrel is.
A gyerek mindkét szülőnek örömet akar szerezni. Ha nő az új partner, ő ösztönösen vágyhat saját gyermekre, illetve a saját gyermeke felé húzhat a mostoha gyermekkel szemben.
A gyerek mindkét szülőhöz vér szerint kötődik. A szexuális és a vér szerinti kötelék konfliktusban áll egymással.
Első a pár. A szülő és a gyermek gyakran kizsákmányolja, háttérbe szorítja a partnert.
A családtagok közötti kötődés a normál agyműködésünk szerint nem jelent különösebb megterhelést. A nem vérségi köteléket agyunk zsigeri szinten visszautasíthatja.


Forrás: Stapfamily Foundation Inc.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése