2015. június 25., csütörtök

A 21. századi család

A Blog 2. szülinapja alkalmából picit visszanéztem az elmúlt évre, amelynek legnagyobb tanulsága kétségkívül az volt, hogy századunk talán legnagyobb, segítségre és mediációra szoruló csoportja a válás után alakuló mozaikcsaládok!

A legfrissebb KSH adatok szerint 401 ezer elvált férfi és 579 ezer elvált nő él Magyarországon (ez 980 ezer ember összesen).

Ha feltételezzük, hogy a házasságokban gyermek is született, emellett azt, hogy az elvált felnőttek kb. fele hajadon párral kezd új életet, akkor másfél millió olyan felnőttel kalkulálhatunk, akik nem hagyományos családban, hanem mozaikcsaládban élik mindennapjaikat.

A KSH szerint ma 1 millió gyermeket egyedül nevel az édesanyja. Tehát 1 millió gyermeket biztosan érintenek a mozaikcsalád konfliktusai.

Nem számoltam, mert nem találtam friss statisztikát az élettársi viszony megszűnése után újabb párt találó kisgyermekes szülőkre vonatkozóan, de ismert tény, hogy egyre gyakoribb – különösen a magasabb végzettségűek körében – az élettársi kapcsolat. Valamint nem számoltam azokat sem, akiknek elhunyt a házastársuk, és közös gyermekükkel egyedül maradtak. Ez a két csoport még tovább növeli a mozaikcsaládok számát.

A fenti hozzávetőleges számok alapján elmondhatjuk, hogy a 21. század új családmodellje a mozaikcsalád, amelyet a megszokott családokhoz képest alapvető különbségek és konfliktusok jellemeznek. Ideje volna ezt a társadalomnak, a szociális, oktatási és egyéb intézményeknek felismernie végre!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése