2015. április 2., csütörtök

Túlélőkalauz mostohaszülőknek 2. rész

Mik azok a lépések, amik megkönnyíthetik a mostohaszülővé válásodat?

1. Legyen egy részletes és pontos kapcsolattartási megállapodás a gyermek szülei között. (Erre persze neked, mint mostohaszülőnek lehet, hogy kevés ráhatásod van, de bízhatsz benne, hogy a válás során gondoskodtak róla a szülők.) Egy ilyen megállapodás tartalmazza, hogy a gyerekeknek mikor, ki és hogyan viseli gondját a válás után, sőt azt is, hogyan kommunikálnak a szülők egymással a válást követően. Pl.: Sem egymást, sem egymás programjait, sem egymás ajándékait nem szidalmazzák a gyerek előtt.

Ha azonban a válás során ilyen megállapodás nem született, próbáld javasolni, hogy most állítsatok össze egyet. Ha a párod vonakodik, próbáld meggyőzni, hogy ez tulajdonképpen az ő és leginkább a gyerekek érdeke. Így kiszámíthatóbban tudja mindenki tervezni és szervezni a mindennapokat.

2. A másik fontos lépés, hogy ülj le és beszélgess az ex-feleséggel/férjjel. (Remélhetőleg beszélő viszonyban vagytok...) Beszéljétek meg, milyen szerep hárul rád a gyerekek életében. Tudd meg, milyen náluk otthon a szabályrendszer. Figyeld meg, ő hogyan viselkedik a gyerekekkel. Nem most van itt az ideje, hogy a családi rutinon változtass, pusztán megfigyelőként szemlélődj, és írd le, hogy érzel ezekkel kapcsolatban. Figyelj meg minden részletet, ez a lényeg az elején.

Hasonló helyzetben vagy?

Hívj fel! Hidd el, sokat segíthet a mediáció.

Folytatás a következő bejegyzésben. A Túlélőkalauz 1. részét ITT olvashatod.

Forrás: ITT


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése