2014. december 19., péntek

Mozaikcsalád statisztika



Bár a demográfusok még csak megbecsülni sem tudják, jelenleg hány patchwork család lehet Magyarországon, elmondhatjuk, hogy a jelenség mára általánossá vált.

A KSH 2012. évi adatai szerint 2011-ben 35 750 házasságkötés történt, míg 23 200 volt a válások száma.

A felbomló házasságok mintegy 60%-ában van kiskorú gyermek. (2010-ben a felbomlott házasságok 33%-ában egy, 20%-ában kettő, 7%-ában három vagy több kiskorú gyermek volt.)

A házasságon alapuló családok aránya 70% alá csökkent, az élettársi kapcsolatban élők és az egyszülős családok aránya 15% fölé emelkedett.

Nincs pontos adatom arról, hogy az egyre nagyobb számú élettársi viszonyok közül mennyit bontottak föl a vizsgált években, de ezekben a kapcsolatokban szintén gyakran előfordulnak közös gyermekek.

Németországban több mint 1 millió gyermek, az USÁ-ban 4,4 millió gyermek él mozaikcsaládban! Magyar viszonylatban még nem tartunk itt, de a fenti tendenciából következik, hogy egyre többen lesznek érintettek. Arról nem is beszélve, hogy a mozaik család lényege éppen az, hogy nincsenek meg a határai úgy, mint a hagyományos családnak. Ebbe az apa-anya-gyerekek és tágabb értelemben a nagyszülők mellett, beletartoznak az apa és az anya új élettársai / házastársai, sőt az ő szüleik, rokonaik is. Igen szerteágazó tehát az érintettek köre.

Már ebből a felállásból is következik, hogy sok cifra élethelyzettel szembesül, aki belecsöppen a mozaikba. Egy speciális módszertan kidolgozásával ezen próbálok segíteni 2015-ben.


További bejegyzéseim a témában:
Új családmodell: a Mozaikcsalád
Mi az a mozaikcsalád?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése