2014. november 30., vasárnap

Elválunk. Mennyi tartásdíjat kaphatok?

Az új PTK. családjogi könyve szerint a házassági életközösség megszűnése esetén házastársától tartást követelhet az, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani.

A házastársi tartás összegére vonatkozóan nem írnak elő konkrét, vagy minimum összeget:
"A tartás mértékére és módjára vonatkozóan elsősorban a jogosult és a kötelezett megállapodása az irányadó."

A házastársi tartás mértékét a te indokolt szükségleteid és a (volt) házastársad teljesítőképessége alapján kell meghatározni. Tehát tulajdonképpen bármennyi lehet, amiben ketten meg tudtok egyezni. 

A házastársaddal szembeni maximum tartási igényed (gyerektartás+házastársi tartás+egyéb, ha van) azonban nem lehet több, mint az ő jövedelmének a fele. 

A tartásdíj elsősorban pénzben, általában rendszeresen fizetett összeg, de megegyezés szerint ez "megváltható" nagyobb értékű vagyontárgy vagy pénzösszeg egyszeri juttatásával is. (Erről közjegyző vagy ügyvéd által ellenjegyzett megállapodást kell a feleknek aláírniuk.)

A rendszeresen fizetett tartásdíj évente, minden év január 1-jével az infláció növekedésének mértékével automatikusan módosul.

Nem köteles házastársát eltartani az, aki ezáltal a saját szükséges létfenntartását, vagy gyermekének tartását veszélyeztetné.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése