2014. szeptember 30., kedd

Közös szülői felügyelet - beválhat?

A Heti Válasz 37. számában található egy cikk a megosztott szülői felügyelet előnyeiről. Ennek lényege, hogy a válás után egyik szülő sem mond le a gyermekről, hanem megegyeznek, hogy pl. a gyermek az egyik héten az anyánál, a másik héten az apánál lakik.

A cikk szerint a közös szülői felügyelet előnye, hogy ezáltal csökken a válás tétje - hiszen legtöbbször a gyermekért folyó küzdelem mérgesíti el a válófélben lévők közti viszonyt. A gyermek is kiegyensúlyozottabb lesz, ha a szülei nem ölik egymást, és nem esik vissza a tanulmányi eredménye.

Skandináviában már a hetvenes évek óta ezt a modellt követik: a gyermek 1 hétig az anyánál, 1 hétig az apánál lakik. A gyermek így nem veszíti el sem az apját, sem az anyját, sőt a nagyszüleit, barátait sem. A "szülőmegosztás" intézményét kötelező alkalmazni Finnországban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Dániában, és gyorsan terjed Európában, sőt az USÁ-ban is.

Persze ennek az előfeltétele, hogy a szülők a válás után is együtt tudjanak működni egymással, közel lakjanak egymáshoz, közös értékrendet képviseljenek.

Nos, találkoztam olyan esetekkel, ahol bevált ez a megoldás, de olyannal is, ahol a gyermek lelki fejlődésének kifejezetten rosszat tett a "hol itt lakom - hol ott".

Neked mi a véleményed? Jelezz vissza ITT ! Köszönöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése