2014. szeptember 20., szombat

Közös megegyezéses válás esetén mit írjunk a megállapodásba?

Ha közös megegyezéssel szeretnél elválni, akkor először is gratulálok a döntésedhez és az ehhez szükséges erőfeszítéshez!

Másodszor pedig igyekszem segítséget nyújtani abban, mit tartalmazzon a bíróságra benyújtandó megállapodás. Jó tudni, hogy ezt te is megírhatod a házastársaddal, nem szükséges hozzá ügyvédet fogadni.

A megállapodásnak tartalmaznia kell néhány kötelező elemet, úgymint mikor kötöttetek házasságot, mikor szűnt meg köztetek az életközösség, született-e gyermeketek (ha igen, mikor, mi a neve). Azután külön pontokba szedve részletesen foglaljátok össze, miről állapodtatok meg a következő kérdésekben:

  • Vagyonmegosztás: az ingatlan és az ingó vagyontárgyak megosztása hogyan történik. Ha közös ingatlanban laktok, ki és meddig használhatja azt az esetleges értékesítésig. Vagy ha nem adjátok el, akkor mikor költözik ki az egyik fél és ő hol fog lakni ezután, stb. Van-e hitel az ingatlanon, annak terheit ki, milyen mértékben vállalja a jövőben.
  • Szülői felügyelet: ha közös gyermeketek van, kinél kerül elhelyezésre a gyermek. Hol lesz az állandó lakhelye, kinek a háztartásában nevelkedik mostantól.
  • Tartásdíj (gyermekre vagy házastársra vonatkozóan): a 2014. márciustól hatályos, új Ptk. előírása szerint konkrét összeget kell itt meghatározni, amely minden év elején a mindenkori infláció mértékével emelhető.
  • Kapcsolattartás: pontosan meg kell adni, ki a kapcsolattartásra jogosult (a gyermektől távol élő szülő), és ki a kapcsolattartásra kötelezett (a gyermekkel egy háztartásban élő szülő). Azután pedig részletesen határozzátok meg, mikor találkozhat a kapcsolattartásra jogosult fél a gyermekkel. Érdemes külön részletezni az év közbeni, folyamatos kapcsolattartás eseteit, az ünnepek és iskolai/óvodai szünetek időbeosztását, azt, hogy az elmaradt kapcsolattartást hogyan pótoljátok, és azt is, hogy a gyermeket betegsége esetén ki ápolja.
Ha sikerül összeírnotok a fentieket, tulajdonképpen már készen is van a válási egyezség. Ha segítségre van szükséged, természetesen fordulhatsz jogászhoz, vagy akár válási mediátorhoz is, aki kettőtök jelenlétében kész megírni a teljes megállapodást - rendszerint az ügyvédi honoráriumnál kedvezőbb áron. További részletek az Intermediátor honlapján.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése