2014. szeptember 19., péntek

Meddig tart a válóper?

Nagyon leegyszerűsítve 3 verzióra számíthatsz:

1. A legkönnyebb eset az, ha közös megegyezéssel váltok el, és nincs kiskorú gyermeketek. Ekkor a válókereset + a közös megegyezésetek részleteit tartalmazó írásos megállapodás (és a szükséges mellékletek) benyújtása után 2-3 hónappal kitűzik az első tárgyalás időpontját. Ha ezen mindketten megjelentek, és megerősítitek, hogy házasságotok végérvényesen megromlott, valamint fenntartjátok a korábban beadott megállapodásotokban foglaltakat, akkor az első tárgyaláson kimondják a válást. Tehát így 3 hónap alatt túl lehetsz rajta.

2. Bonyolultabb, ha kiskorú gyermeketek van. Ilyenkor is érdemes közös megegyezéssel megindítani a válókeresetet. Ekkor azonban két tárgyalással kalkulálj, az első max. 3 hónap múlva, a második pedig általában újabb 3 hónap múlva kerül kitűzésre. A jó hír, hogy ebben az esetben a gyermeke(ke)t nem cibálják a tárgyalóterembe. Nagyjából 6 hónap alatt megszületik a válásról szóló határozat.

3. A legrosszabb és leghosszabb: ha nem sikerül előzetesen megállapodnotok a vagyonnal, rokontartással, kapcsolattartással kapcsolatos, vagy bármely más kérdésben. Így nem tud létrejönni a közös megegyezés. Ekkor ún. tényfeltárásos válásra kerül sor, és jönnek az ügyvédek, tanuk, pszichológiai szakvélemények, egyéb szakértők meghallgatása. Sajnos ez az eljárás gyakran a gyermekeket sem kíméli: őket is elküldhetik pszichológushoz, beidézhetik tanúnak. Tovább nem részletezem, de biztos így is kitaláltad már, hogy az ilyen válóperek húzódnak el simán 2-3 évig is...

Fentiekből egyértelmű: érdemes előzetesen megegyeznetek. Ha kettőtöknek esetleg nem is sikerül, forduljatok közösen egy válási mediátorhoz, akinek közvetítésével ismét megindulhat köztetek a párbeszéd, és elkészíthetitek a hosszú távon megnyugvást, biztonságot adó megállapodást. Így közös megegyezéssel mehettek a bíróságra.

További bejegyzések válóper témában: ITT , ITT és ITT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése