2013. augusztus 22., csütörtök

Négyszemközt a mediátorral

A mediációs ülés során előfordulhat, hogy a felek közti kommunikáció nehézkessé válik. Ennek a vitapartnerek eltérő személyisége, beszédstílusa, érzelmi háttere mellett még számos oka lehet.

Érdemes tisztában lennie azzal, hogy a vitában álló feleknek lehetősége van külön is egyeztetni a mediátorral. Ezt hívjuk szaknyelven caucus ülésnek. A mediátor jelezheti, hogy négyszemközt javasol egy-egy rövid (10-15 perces) egyeztetést külön az egyik féllel, majd a másikkal, de ezt a résztvevők is kezdeményezhetik.

A mediátornak nem kell feltétlenül élnie ezzel a lehetőséggel, mégis számtalan esetben nagyon hasznos alkalmazni. A négyszemközti megbeszélésen a másik fél nincs jelen, enyhül a jelenléte által okozott feszültség, így nagyobb eséllyel derül fény a tényleges indokokra, érdekekre. 
A caucus ülésen elhangzó információk mind bizalmasak, a közvetítőt ebben az esetben is köti a törvény által előírt titoktartási kötelezettség. Az egyeztetés végén azonban az érintett fél felhatalmazhatja a mediátort, hogy bizonyos részleteket akár közölhet a másik féllel. 

A négyszemközti ülések segítségével célzottabban, mégis finomabban lehet közelíteni a felek érdekeit egymáshoz, így hatékonyabban zajlik a tárgyalás, és résztvevők nagyobb eséllyel találnak rá a kölcsönösen elfogadható megoldásra.

A mai bejegyzés gondolatébresztője itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése